keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Katsaus aiempaan

Syksyn aikana Duffea käytiin peittelemässä useamman kerran, kun Seijat ja Pekat ja Tarmot (ja mitä näitä myrskyjä nyt on), koetteli sen peittelyä ja heitteli talvitakkia minne milloinkin. Nyt se on kuitenkin saanut olla kovassa pakkasessa ja talvehtia rauhassa. Koska tällä hetkellä ei merellä voi oikein tehdä muuta kuin talviurheilujuttuja, ajauduin muistelemaan menneitä.

Oma purjehdusintoni juontaa juurensa nuoruudestani. Vietimme monen monta kesää perheemme kanssa Saaristomerellä ollessani nuori. Aluksi kiinnosti lähinnä auringonotto... Ja "hei, kai voin ottaa kaverin mukaan"... Mutta pikku hiljaa iän karttuessa ymmärsin, miksi pidän purjehtimisesta niin kovasti ja myös into itse purjehtimista ja navigointia kohtaan kasvoi. Myös vieressä purjehtivan veneen ohittaminen alkoi kiinnostaa. Oikeastaan ihan sama millä porukalla tuli lähdettyä veneilemään, pidin siitä joka tapauksessa. Saaristomeri on mitä ihanin paikka purjehtia. Saaristomeren luonto on sanoin kuvaamattoman kaunis kesäisin. Veden kohina ja vapauden tunne ovat asioita, jotka minua kiehtovat.  Perheemme kanssa purjehdimme Sunwind 311:llä noin 11 kesää 1999-vuodesta eteenpäin. (Huh, kuulostaapa ykkösellä alkava vuosiluku siltä, että siitä on iäisyys. Sehän on viime vuosituhannelta :D)

Sunwind tarjosi meille unohtumattomia kesäretkiä pitkin Suomen saaristoa, Ahvenanmaata sekä Viroa. 
Veneily on perheen yhteisen ajanvieton kannalta mitä mahtavinta. Jos sitä ei silloin nuorena täysin ymmärtänyt, niin nyt sen viimeistään ymmärtää ja siitä on erittäin kiitollinen omille vanhemmilleen.  Paljon puhuttu yhteisöllisyys korostuu ja yleinen ja tunnettu käsite ”Hyvä merimiestapa” on tullut omaksuttua jo nuorena. Hyvä merimiestapa pitää sisällään paljon erilaisia asioita, mutta sen yleinen henki on selkeä; kunnioitetaan kanssaveneilijää sekä ympäröivää luontoa. Liikutaan vesillä niin, ettemme aseta itseämme tai muita vesillä liikkuvia vaaraan. Purjehtiminen opettaa siis lapsille ja nuorillle arvokkaita asioita.

Sunwind viettämässä kesäänsä
Nähtävästi veneily, niin purje- kuin moottoriveneily, kerää saman henkisiä ihmisiä yhteen. Miten joka poppoon kanssa olisi muuten ollut niin hauskaa lähteä purjehtimaan ja tultu hyvin toimeen vaikka ketään ei olisi niin hyvin tuntenutkaan etukäteen, iästä tai sukupuolesta riippumatta?

Kesällä 08 lähdin Venetzuelasta olleen vaihto-oppilaamme Gabin kanssa kipparipurjehdukselle isäni mukaan

Purjehtimisen kauttahan olen tavannut S:nkin. Ensimmäisen yhteisen veneen ostimme 2011 keväällä. Maestro 31 uiskenteli kanssamme mm. Viroon ja Ruotsin saaristoon Suomen saariston lisäksi.
Maestro kesällä 2012 Grinda nimisessä luonnonsatamassa Ruotsin saaristossa

Samana kesänä suuntasimme Sandhamnista pohjoiseen Fejaniin paikoitellen reippaankin tuulen saattelemana

Ennen Maestron ostamista purjehdimme S:n Finn 26:lla.
Siirtopurjehdus Turku Rauma 2010

Muutamia kertoja on tullut hairahdettua moottoriveneenkin kyytiin joko ystäviemme Aquadorilla tai S:n vanhempien saman merkkisellä veneellä :)


Viime keväänä 2013 myimme sekä oman veneemme että isäni veneen...
Sunwind & Maestro Bånö ö nimisessä luonnonsatamassa Ahvenanmaalla 2012
Ja ostimme yhteisen Dufour 379:n, josta tämä blogi saikin alkunsa. Siis seikkailustamme La Rochellesta Turkuun.
s/y C´est La Vie kotisatamassaan Puhurissa kesällä 2013



Näitä kuvia katsellessa tulee käsittämättömän aurinkoinen kesäfiilis ulkona vallitsevasta jääkaudesta huolimatta. Odotan innolla ensi kesää ja tulevia seikkailuja. La Rochelle- Guernsey välillä mukanamme ollut Studio Pelisalmen kuvaaja Tero Hakala vaimonsa kanssa kuvasi legiltämme videon, jonka raidat on kulutettu kohta puhki, videoo on katsottu ankeassa vesisateessa ja pitkän syksyn aikana niin ahkerasti. Se on palauttanut upeita fiiliksiä kesän purjehdukselta mieleemme ja auttanut osaltaan selviytymään harmaasta ja ankeasta syksystä ja talvesta. Jonkinlaista suunnitelmaa ensi kesästä on jo havaittavissa. Onneksi pahin synkkyys ja pimeys alkaa olla ohitse ja päivä alkaa pidetä pikku hiljaa. Kesää kohti siis mennään!

Kausihan alkaa Helsingin venemessuista helmikuussa :) Eli ihan kohta! Maaliskuussa onkin jo Tukholman venemessut, jonka jälkeen pitää jo tosissaan alkaa harkita maalaako veneen pohjan mustaksi vai punaiseksi ;) :D









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti