sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Pelastautumisharjoitusta

Tämän kevään kurssivalikoimaan meillä kuului rannikkolaivuritutkinnon lisäksi Meriturvan järjestämä Veneilijän pelastautumiskurssi Lohjalla.

Päivä alkoi 8.30 aamukahvilla, jonka jälkeen siirryimme käymään läpi erilaisia pelastautumisvälineitä ja niiden eroja, hyötyjä ja mahdollisia haittoja. Kävimme läpi mm.eri vaihtoehtoja pelastusliiveistä, pelastuslautoista sekä turvavälineistä veneessä. Tämä oli erittäin hyödyllinen, ajatuksia herättävä ja opettavainen "luento". 

Tila oli iso "halli" jossa oli allas ja altaassa oikea pieni purjevene. Katossa kummitteli helikopterisimulaattori ja vedessä muutama eri tarkoitukseen oleva pelastuslautta.

Lounaan jälkeen siirryimme tositoimiin. Saimme haalarit ja pelastusliivit, jonka jälkeen alkoi melkoinen hyppiminen veteen. Autoimme toinen toisiamme vedestä veneeseen eri konstein. Hetken kuluttua käynnistettiin tuuli-, vesi- ja aaltokone, jolloin pääsimme kokeilemaan miltä sama tuntuu kun vene keikkuu, vettä tulee kun saavista kaatamalla ja tuulee n 15m/s. Melko raskasta!

Tämän jälkeen siirryimme harjoittelemaan pelastuslauttaan kiipeämistä vedestä ja kiipeämistä 4 metrin korkuista seinää eri välineillä. Kiipeämisen jälkeen jokainen sai hypätä 4,5metristä veteen. Harjoittelimme myös soutuveneeseen kipuamista vedestä.

Kuvassa näkyy tikkaat ja "matto" joita pitkin kiipesimme ylös. Lisäksi hyppytelineet.

Tämän jälkeen olikin jo melko puhki. Siihen ei kuitenkaan suinkaan ohjelma vielä loppunut. Aalto-, vesi- ja tuulikoneet käynnistettiin udelleen, valot sammutettiin ja saimme kypärät päähämme. Kaiuttimista alkoi tulla myrskyn ja pelastushelikopterin (simulaattori) ääniä. Jokainen sai vuorollaan hypätä veneestä pelastuslauttaan ja siitä veteen, jonka jälkeen meidät vinssattiin 9 metrin korkeuteen helikopteriin. 


Lopuksi saimme pulahtaa 2 asteiseen veteen 2 minuutiksi, ihan vain muistutukseksi siitä, että päivällä käymämme harjoitukset voisivat tapahtua todellisuudessa myös erittäin kylmässä vedessä, jolloin toimintakyky olisi melko paljon rajoittuneempi. 

Kurssi oli erittäin antoisa, hyödyllinen ja ajatuksia herättävä. Itse jännitin eniten korkealta veteen hyppäämistä (aiemmin olen hypännyt max. 1.5 metristä) sekä kylmävesialtaassa olemista. Vaikka käynkin talvisin avannossa, en vietä siellä useita minuutteja. Joka tapauksessa osallistuin kaikkeen ja suoritin kaikki osiot.
Pakko myöntää, että 2 minuutin olo kylmäaltaassa ei tuntunut niin pahalta kun olin kuvitellut. Olimme harjoitelleet jo aiemmin altaassa asennon, johon pitää mennä pitääkseen elimistön mahdollisimman lämpöisenä kylmässä vedessä. Kaikki säilyttivät tämän asennon myös kylmäaltaassa, joka helpotti oloa kummasti. Osa oli vedessä pidempään, mutta minä nousin 2 min 30 sekunnin jälkeen. Tämän jälkeen sauna maistui!

Suosittelen kurssia lämpimästi siitä kiinnostuneille. En usko, että pelastautumista voi koskaan harjoitella liikaa! Järjestelyt sujuivat mainiosti, henkilökunta oli ammattitaitoista ja pääsimme kokeilemaan monia erittäin hyödyllisiä asioita!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti