lauantai 13. kesäkuuta 2015

Kerran kesässä Guernseyllä!

Guernsey on yksi lempparipaikoistamme. Guernsey on saari Englannin Kanaalissa ja kuuluu Englannille. 


Olemme käyneet täällä nyt kolmena kesänä peräkkäin. 


Tunnelma kaupungin kujilla on viihtyisä. Kaupunki sijaitsee aivan sataman tuntumassa ja pursuaa upeita rakennuksia joiden saloista löytyy mm. pikku kauppoja, viihtyisiä ravintoloita ja baareja.


Satamassa laituripaikkoja on sekä sataman sisällä että ulkopuolella. Raja syntyy kynnyksestä, joka on sisäsatamaan mennessä. Vuorovesi on niin kova (noin yli 9 metriä), että sisäsatamaan on rakennettu ns. kynnys jotta satama ei kuivuisi täysin. Kynnys (sill)  takaa sen että sisäsatamassa pysyy tietty syvyys eikä alue kuivu. Ulkosatamassa on tarpeeksi syvää eikä lähtöä ja tuloa tarvitse enää ajoittaa nousu ja laskuvesien mukaan sillä uloimpaan satamaan voi jäädä aina yöksi. Virrat ja niiden suunnat ovat tärkeät katsoa. Oikeastaan ainoa ero syvyyksiin lisäksi satamien välillä on se, että ulkosatamassa laitureille ei tule sähköä eikä vettä. Kuvassa alapuolella sisäsatamaan johtava kynnys kuivana. Vieressä mittatikku jotta tietää kuinka syvää kynnyksen kohdalla on ettei vene jää masusta kiinni. Kuva otettu goprolla joten mittasuhteet eivät ole ihan todelliset.


Lauantaina meillä oli vähän ikävämpi herätys. Aamu kuuden jäljiltä heräsimme kaikki kun joku ajoi taas keulaamme päin. Me nukumme S:n kanssa keulassa ja voitte arvata millainen rytinä siitä syntyy kun kaksi venettä osuu toisiinsa. Kiva herätys. Olin kannella ensimmäisenä ja nappasin enkkuveneen köyden kiinni kun yrittivät vain lähteä. Törkeää. Sanoi vaan että ei me osuttu teihin kun tuohon naapuriveneeseen. Ööö no kuulosti kyllä siltä että osuitte todellakin meihin. Sitten loppujen lopuksi kysyi että haluatko katsoa tuliko jälkiä. Joo no en halua kun toivotan teille Bon Voyage... Haloo?! Kuka ajaa päin toista venettä ja yrittää lähteä paikalta kun päin ajetun veneen tyyppi seisoo jo kannella?! Kaiken kukkuraksi jos he sanovat että ajoivat toistakin venettä päin (se oli tyhjillään), niin eikö olisi kohteliasta käydä kurkkaamassa vauriot? Näköjään ei. Ei näillä ole tapana. Nämä leikkivät törmäilyautoja ja poistuvat paikalta vähin äänin. Loppujen lopuksi kävimme kumpikin S:n kanssa syynäämässä keulamme mutta jälleen kerran onneksemme keula-ankkurimme teki tehtävän ja meidän vene selviytyi ilman kolhuja kun törmäävään veneeseen tuli jäljet. Takaisin pehkuihin!

Kun aamu oikeasti valkeni, nautimme aamiaisen joka sisälsi runsaasti tuliaisiksi saamaamme ruisleipää. NAM! Kiitokset iseille sekä sinne kotiin tuliaisten pakkaajille ;)! Ruisleipä maistuu aika hyvältä kun sitä ei ole pitkään aikaan saanut. Tepu etsi jonkin aikaa silmälasejaan ja katsoi sitten minun isääni hetken oudosti ja totesi: 
"Ari hei, sulla on mun silmälasit päässä"
johon isäni tyytyvisenä 
"no ajattelinkin että näkyy vähän oudosti". 
Myöhemmin Tepu pyytää mustaa tussia kun korjaisi silmälasejaan (?) johon Ari kysyy että piirrätkö sinne silmiä? Kajuutat ovat sekaisin kuulemma keulaan ajomme vuoksi. Meni tavarat niin pois paikoiltaan että näyttää kun pommi olisi räjähtänyt. Mielestäni ne olivat sitä kyllä jo vähän ennen päin ajoammekin että kuulostaa nyt vähän tekosyyltä ;). Täällä on kunnon Grand Pappa Show päällä ja kaikilla on hauskaa!

Lähdimme tutustumaan kaupunkiin. Ilma oli aurinkoinen mikä tuntui mukavalta edellisen päivän sateen jälkeen. Täällä on käytössä punta ja euron kurssi on tällä hetkellä niin heikko, että mitään erikoisia kauppoja ei syntynyt. Ihan tyhjin käsin ei kuitenkaan veneelle selvitty, nimittäin isämme aka huru-ukot löysivät kuitenkin reput: +60vee ja -50%. 


Lauantaina vietimme myös S:n 30-vuotis syntymäpäiviä. Ne eivät ole riippuvaisia ajasta vaan paikasta. Olimme jo aiemmin keväällä päättäneet että niitä juhlitaan Guernseyllä, mutta koska emme viralliseksi synttäripäiväksi kerinneet tänne, niin juhlimme niitä nyt. Illaksi suuntasimme siis aiemmin hyväksi toteamaamme ravintolaan josta olimme varanneet pöydän.


Herkuttelimme kolmen ruokalajin menun (joka on muuten naurettavan halpa täällä, 12,95 puntaa/hlö). Huh mitä herkkuja!


Raflan jälkeen päädyimme veneelle soittamaan kitaraa ja laulamaan,
Jonka jälkeen vielä irkkupubin kautta nukkumaan. Hauska päivä loistoseurassa. Näiden isien kanssa ei taatusti pitkästy!

2 kommenttia:

  1. Paikka näyttää upealta ja tuo "kynnys" oli todella mielenkiintoinen =D. En ole ikinä moisesta kuullutkaan. Olipa melkoinen asenne törmääjillä! Ihan uskomaton. Valitettavasti osa ihmisistä vain kehtaa olla häikäilemättömiä. Onneksi selvisitte säikähdyksellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä on niin suuri vuoroveden vaihtelu, että satamat on tehty melko järeästi ja joissain satamissa on erilaisia kikkoja vuoroveteen. Tämä kynnys on melko ainutlaatuinen, Englannin puolelta löytyy myös sulutus useammastakin satamasta. Vaatii vähän mielikuvitusta rakennella näitä satamia kun veden vaihtelu on niin suuri :). Joo aika uskomaton asenne oli heillä, mutta tosiaan onneksi ei sen kummemmin käynyt.

      Poista