perjantai 14. marraskuuta 2014

What's next -@Santa Cruz

Meidän vuoden mittaisesta reissustamme on nyt kulunut hieman yli 4kk, ja joulun ja uuden vuoden lähestyessä väistämättäkin tulee ajatelleeksi, että miten/minne matkamme jatkuu Kanarialta. Lähdimme tosiaan koko tähän reissuun vähän niin kuin puoli vahingossa. Olimme haaveilleet jostain tällaisesta, mutta emme edes ajattelleet että se olisi mahdollista nyt. Kunnes palaset pikku hiljaa loksahtelivat paikoilleen ja tajusimme että itseasiassa se on mahdollista juuri nyt. Varsinainen ja viimeinen päätös tälle reissulle lähtemisestä tehtiin kuitenkin varmaan noin 3 viikkoa ennen kuin köydet irtosivat Turun satamasta. Vene oli siinä varustelukunnossa kuin millä se oli purjehdittu Ranskasta Suomeen 2013 kesällä, joten tiesimme että Kanarialle asti sillä voi ainakin mennä, toki joitain varusteitahan olemme myös asentaneet vasta matkalla, kuten juuri ennen Biskajan ylitystä tutka ja saimmehan satelliittipuhelimen ja ajoankkurinkin vasta Lissaboniin - parempi siis myöhässä kuin ei milloinkaan. No, kaikki pakollinen ja elintärkeä veneessä nyt tietenkin on ollut. Kuten purjeet.. 

Leikki sikseen, nyt olemme pohtineet jo hieman kevättä, ja on selvää että tämä on meidän juttumme, Atlantin ylitys ja koko pallon kierto (jälkimmäinen sitten joskus joskus joskus!!!) purrella kiinnostaa. Lähtiessämme Suomesta meiltä mm. kyseltiin missä te oikein sitten nukutte siellä, vuokraatteko jonkun talon, teillä tulee olemaan tylsää ja eikö aika tule pitkäksi tms... Luulen että osa jopa piti meitä vähän kajahtaneena... Ja myönnän että tämä on täysin oma maailmansa ja tätä voi olla vaikea ymmärtää jos ei tiedä tarkemmin mitä tämä on. Olemme kuitenkin viihtyneet paremmin kuin osasimme edes itse koskaan kuvitella! Aika ei todellakaan ole tullut pitkäksi - päinvastoin! Tekemättömiä asioita mm. veneeseen liittyen on pitkä lista. Täällä on ollut erittäin hauska tutustua saman henkisiin ihmisiin, joilla on samat mielenkiinnonkohteet ja haaveet, arki koostuu samoista asioista ja ongelmat ovat samoja. Sen sijaan että he katsoisivat sinua oudosti kertoessasi että haluaisin purjehtia Atlantin yli ja onhan aina Panaman kanava ja sitten Tyynimeri ;), he sanovat että aa, olemme itse kiertämässä kahdessa vuodessa pallon kolmen lapsen kanssa joista yksi saa kotiopetusta veneessä. Tämän jälkeen ei tarvitse todellakaan luulla että juuri tutustumasi henkilö pitää sinua jotenkin outona jos haluat purjehtia pidempiä matkoja ja nähdä maailmaa. 

Täällä on erittäin helppo tutustua uusiin ihmisiin. Saat uuden parhaan ystävän pelkästään koputtamalla jonkun veneen kylkeen ja sanomalla tapaamallesi kajuutasta kömpivälle henkilölle nimesi ja kertomalla että taisin nähdä veneesi jossain marinassa joskus, olimme siellä samaan aikaan. Varmasti ainakin noin 80% veneistä kutsuu sinut sitloodaan nauttimaan sundownerin kanssaan, ja näin olet juuri saanut yhden venekunnan lisää tuttavapiiriisi. Helppoa. Iällä, kansallisuudella, määränpäällä tai purjehdustaidoillasi ei ole mitään väliä. No, tosin ranskalaisille jutellessasi on parempi osata heidän kieltään ;)

Olemme arponeet mitä teemme jouluna siitä lähtien kun lähdimme Suomesta. Haluaisimme toki viettää joulun perheidemme kanssa Suomessa, mutta kävimme Suomessa syksyllä jo kahdesti, ja lennot ovat nousseet huimiin hintoihin joulun aikoihin, joten näyttää vahvasti siltä, että joulustamme on tulossa lämmin. 

Sitten olemme pohtineet miten edetä reissullamme. Atlantin ylitys kiinnostaa koko ajan yhä enemmän ja enemmän. Jos emme voi sitä omalla veneellämme tehdä, olemme myös pohtineet jonkun miehistöksi liittymistä. Nämä suunnitelmat ovat vielä avoinna eivätkä yksinomaan meidän kahden päätettävissä sillä veneellähän on useampi omistaja, ja vene ei myöskään tällaisenaan ole siinä kunnossa että sillä ylitetään valtameri (must must listaan kuuluu mm. sähköntekoväline, olemme tällä hetkellä pidemmillä legeillä käynnistelleet moottoria ladataksemme akkuja).

Olemme olleet nyt kolme päivää Santa Cruzissa, Teneriffalla. Kaksin purjehtiminen sujuu hienosti pidemmilläkin legeillä, emmekä olleet edes väsyneitä kun rantauduimme keskiviikko aamuna. Päinvastoin, lähdimme tutkimaan paikkoja. Täällä on ihanan lämmin! Vaikka olisi pilvistä, on lämmin (ehkä noin 25 varjossa). Ja merivesi sen käsittämättömät 27C!!! Olemme käyneet läheisellä rannalla, sekä uima-allas alueella, kumpikaan paikka ei ihme kyllä ole ollut täynnä turisteja. 


Koko satama sen sijaan on! Venesataman vieressä on myös laivasatama, ja tälläkin hetkellä siihen on parkkeerannut kaksi risteilijää turisteineen. Joka päivä uusi lauma innokkaita matkustajia purkautuu ulos laivasta. Yritimme vuokrata auton tänään, mutta yhtään autoa (kiersimme 4 firmaa läpi) ei ollut jäljellä risteilijöiden turistien takia. Niinpä varasimme auton huomisesta eteenpäin kahdeksi päiväksi. 

Täällä myös matkapurjehtimismeininki on jotenkin käsin kosketeltavaa. Missä veneessä sitten on vielä jotain projektia ja työkalupakki avoinna, toista taas lastataan kottikärryin ruoilla ja juomilla Atlantin ylitystä varten. Täällä on myös paljon ilmoituksia, joissa mm. halutaan miehistönjäseneksi tai myydään/ostetaan tiettyjä tavaroita (esim. turvallisuusvälineitä jne.). Tänään soitin erääseen numeroon josta vastattiin erittäin englantilaisella aksentilla. Sovimme treffit satamaan klo 17 ja päädyimme ostamaan häneltä mm. vielä yhden lifelinen (nyt niitä on 4), sekä  ns. subrellan, emergency hull patchin (eli jos lasikuiturunkoon tulee reikä, reiän pystyy tukkimaan kyseisellä varjolla). 

Joka päivä törmää myös näihin henkilöihin, jotka etsivät miehistöpaikkaa. Meidän veneeseen on käynyt kolmen päivän aikana koputtamassa 5 henkilöä kyselemässä tarvitsemmeko miehistöä. Niin, jos voisikin tehdä sellaisen diilin heidän kanssaan, että kai purjehditte meidän kanssamme sitten poiskin sieltä Karibialta (paluu Euroopan puolelle on yleensä se tiukempi rutistus, mm. kovemmat tuulet..). 

Tämä on ihan hauska paikka. Minulla oli hieman asenne ongelmia koko Kanarian saaria kohtaan niiden ollessa niin maailman pahin turistirysä, mutta kyllä täältä löytyy paikkoja, joissa massaturismista pääsee eroon. Kävimme eilen kyselemässä telakalta hintoja veneen nostoa varten (peräsintä pitää korjata), ja telakkamies Hector piti meille ainakin puolen tunnin Kanariansaarten esittelyn, must see, do not go jne.. Siinä google mapsi pöhisi ja paikkojen nimiä kirjoitettiin ahkerasti ylös - hauska kaveri! Joo ei näillä kavereilla ole mikään kova kiire yleensä... Siinä saattoi toinen skandinavi odotella ulkosalla auringon paisteessa, kun meille kerrotaan mihin mennä :D mutta toisaalta, odottelemmehan mekin heidän mailejaan palvelujen tarjouksista päiväkausia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti