perjantai 30. tammikuuta 2015

Juhlakalenterimme Atlantin ylityksellä!

Sijainti UTC 19.00: 17° 44'401N 33° 59'037W
Suunta: 305°
Nopeus: 6,3 solmua

Jotta matkanteko ei kävisi liian yksitoikkoiseksi, olemme laatineet s/y Leewayhin juhlakalenterin Atlantin ylitykseen. Kalenterimme mukaan juhlimme mm. seuraavia kategorioita: pasaateihinpääsybileet - check, kravunkääntöpiirinylitysbileet - check, ekakalabileet - check, etappibileet (1/4 - check, 2/4, 3/4 ja 4/4=samalla perillepääsybileet), sekä maatanäkyvissäbileet. Viimeisimpään ei lasketa Kap Verdeä ja etapit lähti pyörimään uudelleen Kap Verdeltä.

Minun kalastuskokemukseni on melko suppea ja ajoittuu lapsuuteeni, kun vietimme perheen kanssa kesälomia mökillä järven rannalla. Isäni ja veljeni mennessä iltaisin kalaan ängin jokusen kerran mukaan kunnes totesin että aika tylsää, pitää olla hiljaa, lähes liikkumatta ja ainoa ääni minkä kuulet on hyttysten ininä.

Täällä kalastus saa ihan uuden merkityksen! Heität vieheen veneen perään, jatkat jutustelua ja saat nauraakin, eikä kukaan sano HYYYSSSSH! Mieletöntä :D Torstaina saimme siis nostettua ensimmäisen kalan Atlantilta. Onnekseni täällä on muita jotka homman osasivat hoitaa. Minun roolikseni jäi suihkutella pirtua kalan kiduksiin ja toimia mediana. Kuvat tulee sitten vasta maihin päästyämme, satelliitti kun ei ole mikään maailman nopein yhteys kuvien latailuun. Kaksi edellistä siimaa purtiin siis katki, mutta nyt kalavastaavamme Samuli laittoi vieheestä pienen pätkän tuplasiimaa, niin johan nousi. Se että kalaa tulee niin paljon kuin sitä jaksaa kalastaa ja syödä, näyttäisi pitävän kutakuinkin paikkansa. Joka kerta kun olemme siiman pistäneet perään, joku on napannut. Atlanti armahti meitä siinä mielessä, että ensimmäinen pyydyksemme jonka onnistuimme saamaan ylös oli vain noin kilon painoinen Mahi Mahi. Hyvää harjoitusta siis. Sen käsittely oli tehokasta toimintaa; siitä kun kala nappasi kului noin 20 minuuttia kun se oli lautasella voissa paistettuna edessämme iltapalana. Nam! Ei lisäaineita ja omegatkin kai kohdillaan. Seuraavaksi tilaamme Tunan, Boniton tai Blue Marlinin (kuka nämä nimet on keksinyt?! Luulin että Blue Marlin on drinkki mutta sehän on kala). Me tietysti kärsimättöminä suorittajina suoritamme myös Atlantin ruokakalalistaa. Katsotaan mikä on lopputulos perille päästyämme.

Kolmas yömme sujui suht rauhallisesti. Tutkassa näkyi muutama voimakas squell (jotka eivät osuneet kohdallemme vaan pyyhkivät muutamien mailien päästä ohi), muutaman todella kaukana olevan laivan AIS sekä etelänpuoleisella taivaalla salamoi. Muuten tuuli ja aallokko oli melko samanlaista, tuuli 9-13m/s ja aallokko 1-3 metristä lukuun ottamatta silloin tällöin kohdallemme osuvia monsteriaaltoja, joiden koosta en osaa sanoa muutakun pirun iso, märkä ja suolainen. Tutka näyttää squellit hyvin, ja niitä tuntuu olevan liikenteessä erityisesti öisin, mitenkäs muuten.

Tänään iltapäivällä logimme näytti että ensimmäiset 500 mailia on seilattu. Se oli siis ensimmäisen neljänneksen etappibileiden aika. Tarkoituksenamme oli juhlistaa sitä, mutta meillä köökissä olleilla kärähti ns. käpy aallokkoon joka vaikeutti sisällä oloa ja erityisesti ruoanlaittoa tehden sen käytännössä mahdottomaksi, joten bileet peruttiin ja niitä juhlitaan kun aallokko käyttäytyy nätimmin. Hetki vierähti kun kuivailimme avoinna olleesta "liesituulettimestamme" (ikkuna hellan yläpuolella kannelle) sisälle litra kaupalla änkeävää suolavettä. Ikkuna eli liesituuletin kiinni, jälkkärimangot naamaan ja diili että tästä lähin kaikki tiskaa oman lautasensa.

Päivät kuluvat nopeasti, vaikka joku saattaa ihmetellä miten se on mahdollista tuolla keskellä ei mitään! Mutta täällä ei itseasiassa kerkiä tekemään edes ihan kaikkea mitä haluaisi kun nukkuakin pitää välillä. Esimerkiksi Leewayn kirjasto pursuaa toinen toistaan mielenkiintoisempia kirjoja, joista on luettu vasta osa.

Nyt meno on vähän rauhoittunut ja tuulimittari antaa jopa alle kympin lukemia. Yli 13m/s tuuli tarkoittaa automaattisesti ärsyttäviä aaltoja joka tekee sisällä olosta hermoja raastavaa. Viikonlopuksi luvataan vähän rauhallisempaa keliä, joten elättelemme toiveita parasailin virittelystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti