torstai 16. huhtikuuta 2015

Mantereelta toiselle - Marokosta Gibraltarille

Nautittuamme Marokosta, päätimme käyttää tulevan sääikkunan Välimerelle etenemiseen hyväksi. Olisimme mielellämme jääneet nauttimaan Marokon antimista ja auringosta vielä muutamiksi päiviksi, mutta olemme oppineet käyttämään sääikkunat hyväksi, jolloin matkan tekeminen on paljon nautinnollisempaa. Niin pitkäksi aikaa kun sääennusteet näyttivät, oli luvassa vastaista tuulta (lukuunottamatta tätä parin päivän etelänpuolisen tuulen pätkää), joten tulliselvitysten kautta lähdimme jatkamaan matkaamme.  

Myös Conquistador oli aikeissa jatkaa matkaa, joten mikäpä sen hauskempaa kuin saada pitkästä pitkästä aikaa seuraa legille
Lähdimme siis pilottiveneen saattelemana suuntaamaan ulos satamasta
Atlanti otti meidät taas hyvin vastaan, sää oli sitä mitä ennusteet lupasivat. 

Aallokko oli sen veran maltillista, että pieni kala-aluskin selvisi merellä

Conquistador rinnallamme seilasimme täydellisessä sivumyötäisessä 6-8 solmua kohti Euroopan mannerta
Kala-aluksia, verkkoja ja rahtilaivoja väisteltiin hieman, muuten matka sujui erinomaisesti. Conquistador jatkoi matkaansa eri paikkaan. Tavoitteenamme on vielä tavata heidät, ennen kuin me lähdemme puikkelehtimaan pohjoiseen päin ja he Välimerelle, jossa aikovat viettää seuraavan vuoden. 

Saavuttuamme Gibraltarin salmeen, saimme yllätykseksemme todeta, että kaupallista laivaliikennettä on melko vähän.

Kolmiot ovat laivoja, ja niitä oli liikenteessä todella rauhalliseen tahtiin
Aallokkoa oli sitäkin enemmän, sillä vaikka keli oli melko rauhaisa, vuorovedet aiheutti epämukavan svellin, joka tosin tasoittui jossain vaiheessa. Virta käyttäytyi toisin kuin olimme ymmärtäneet ja tulkinneet satamakirjoista (myös muiden veneilijöiden kanssa), mutta siinäpä köröteltiin jonkin aikaa vastavirtaan 2-3 solmun vauhtia.

Ei tällaisen rohjon alle kuitenkaan olisi kiva jäädä, joten tarkkana oli oltava. Tuollaiset eivät pysähdy ihan silmän räpäyksessä
Gibraltarin salmessa on varsin yleistä tavata valaita. Valaista on satamakirjoissa ja kartoissa jopa varoituksia ja laivaliikenteelle nopeusrajoituksia. Me ymmärrämme tämän täysin, sillä meitä johdatti salmeen suurten delfiinien lisäksi...


Lauma pilottivalaita, joista osa tuli ihan veneemme viereen. Tämä 5-6 metrinen yksilö innostui leikkimään ja hyppimään delfiinien lailla. 


Maisemat olivat huikeat, toisella puolella Afrikan rannikko...


Ja toisella puolella Eurooppa.

 Gibraltar mereltä päin
Päästyämme satamapoukamaan ymmärsimme miksi itse salmessa oli ollut niin hiljaista. Kaikki laivat olivat viettämässä siestaa nauttien lämpimästä auringosta ja nukkuen päikkäreitä tyynessä säässä.

Kolmiot ovat rahtilaivoja ynnä muuta kaupallista liikennettä, joista 99% oli ankkurissa Gibraltarin lahdella
Me rantauduimme Gibraltarin vieressä sijaitsevaan La Linean Marinaan, josta ystävämme meille vinkkasivat. Suuri kiitos tästä vinkistä heille, nimittäin viereinen satama olisi ollut taatusti tupla hintainen + tämä La Linea on suht uusi. Täällä on hyvät laiturit, sähköt, vedet, lämpöiset suihkuvedet (!!!:)), ystävällinen ja avulias satamahenkilökunta jne. Sataman hinta 12 metriseltä veneeltä noin 10€ per yö (hinta low seasonilla jota kestää vielä huhtikuun loppuun), pyykki 4€.. Tätä satamaa voi todella suositella! Tästä on kävelymatka Gibraltariin ja maisemat ovat todella kohdillaan! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti