torstai 5. helmikuuta 2015

Se matka, ei määränpää

Sijainti 5.2.2015 UTC 00:05 14° 57'088N 45° 52'716W
Suunta: 272°
Nopeus: 3,9 solmua

Keskiviikkona tuuli tyyntyi lähes täysin. Saimme nipin napin pidettyä parasailin täytenä ja ylläpidettyä vauhtia 2-4 solmussa. Ihanaa lilluttelua. Päivä oli superkuuma! Mittari näytti 42 astetta ja sisälläkin 32. Keskellä päivää otimme purjeen hetkeksi alas ja pulahdimme kaikki yksi kerrallaan kirkkaan siniseen meriveteen uimaan veneen perästä. Olimme siis uimassa aika lailla keskellä Atlantia. Meri oli jännän näköinen; kun katsoi lähelle merenpinta näytti siltä kuin tuuli hyväilisi jonkin pikku järven pintaa väreilyllään. Mutta kun katsoi horisonttiin, näki paikoitellen syvien, pitkien ja laajojen maininkien puskevan kaukaisuudesta ja kun olimme mainingin pohjalla, horisontti katosi. Sitten alkoi taas ylämäki jonka päällä näki koko kauneuden horisontteineen.

Päivälliseksi nautimme Annen loihtimaa herkullista kalakeittoa. Yksi ehdoton vinkki tänne ruoanlaittoon on painekattila. Sen edut ovat nopeus (siitä kun ainekset ovat kattilassa menee noin 20 minuuttia kun ruoka on valmiina lautasella syötävänä), kaasun säästö, tiiviys (ei sotke) ja helppous. Olemme syöneet paljon erilaisia ihania keittoja ja muhennoksia. Lihatkin valmistuu painekattilassa älyttömän nopeasti kun normaalisti pyörittelisit mahdollisesti ensin niitä pannulla ja sitten uunissa yms. Tuohon voit heittää kaikki aineet keskenään sekaisin, liemen päälle ja antaa kiehua jonka jälkeen... Voilá!

Jo aiemmin mainitsemani koirankupit ovat myös älyttömän kätevät täällä. Kupissa pitää olla reunoilla "liukuesteet" eli esim. kumia. Lisäksi muoto pitää olla sellainen, että voit tarttua sen laitaan eli ei siihen osaan kuposta jossa kuuma ruoka on, polttamatta sormiasi. Vähän vaikea selittää mutta koirankuppi on juuri sen mallinen, ettei joudu koskea näpeillään siihen itse kuppiosuuteen vaan voi tarrata reunoihin hyvällä otteella. Tähänhän käy mikä vain kuppi, jossa on jokin liukueste pohjassa tai pohjan reunoilla ja tarttumapinta kätevä. Kupin pitää olla myös tarpeeksi syvä jotta esimerkiksi keitot pysyvät siinä kovassakin kallistuksessa tulematta reunojen ylitse.

Roskia olemme lajitelleet niin, että vain paperi joka maatuu on joutunut mereen. Lisäksi tietysti vihannestenkuoret yms. biojäte. Muuten käytimme aluksi pelkästään jätesäkkiä joka solmittiin ja sitä pidettiin/pidetään ulkona. Tämä on vähän kömpelö tapa, sillä se alkaa haista todella nopeasti. Niinpä olemme jätesäkkien lisäksi taitelleet kaikki haisevat muovit yms. viiden litran tyhjiksi juomiimme vesikanistereihin ulos. Tässä olisi jonkinlaisen tuotekehityksen paikka. Kyllähän tuo 5l vesikanistereiden käyttökin sinällään on ihan ok, mutta niitä vain kerääntyy hurja määrä. Siksi kätevämpi olisikin jokin vesitiivis kanisteri, jonka korkkiosuus ja ehkä tilavuuskin olisi isompi. Niitä kun olisi muutama myös lajittelu olisi helpompaa. Pulloista olemme leikanneet irti pohjan ja kaulan, tehneet viillon pitkittäissuunnassa keskiosuuteen ja kasanneet muoveja päällekäin. Näin ne menevät pienempään tilaan.

Helppo, nopea ja erittäin maukas jälkkäriresepti kuuluu seuraavasti: murskaa keksiä (oikeastaan mikä vain keksi käy, monesti ne jotka ovat vähän kuivia yksinään tai mauttomia kahvin/teen kanssa jäävät kaapin pohjalle syömättä, mutta ovatkin hyviä tässä) kupin pohjalle, avaa esim. säilykepersikka, kaada sen lientä kostuttamaan murupohjaa, laita vuorotellen ripaus nutellaa tai muuta suklaakastiketta (juoksevat pullot käteviä täällä) ja avaamasi säilyketölkin persikan paloja (tai ananas tms.), sitten päälle mielesi mukaan spray-kermavaahtoa. Herkkujälkkäri tulee tehtyä muutamassa minuutissa.

Täällä ei siis ole mihinkään kakkosluokan safkoihin tyydytty, vaan olemme syöneet hyvin ja paikoitellen ikävästäkin aallokosta huolimatta käyttäneet energiaa ruoanlaittoon. Se on kuitenkin yksi päivän ohjelmanumeroista, täällä kun niitä special ohjelmanumeroita muuten on aika vähän.

Katsokaahan veneen kipparin blogia myös linkistä: http://blog.mailasail.com/fin50050

Leeway Turku Newsfeed linkki löytyy myös suosikkiblogeistani.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti