perjantai 20. helmikuuta 2015

Sukeltamassa Saint Lucialla

Samuli kirjoittaa: Viime lauantaina kävimme varaamassa sukellusretken Rodney Bayssä sijaitsevasta Dive Saint Lucia sukelluskeskuksesta. Sukellusretki Karibialla oli ollut haaveissa siitä lähtien kun tiesimme pääsevämme tänne. Tuurilla tämä ekan sataman Rodney Bayn sukelluskeskus osoittautui erittäin hyväksi kokemukseksi. Varasimme kahden sukelluksen päiväretken lauantaina ja jo varausta tehdessämme panimme merkille miten sukelluskeskuksen rakennus oli alueen hienoimpia omine altaineen, laitureineen jne. Meille annettiin varausta tehdessä mahdollisuus toivoa minkälaisiin sukelluskohteisiin haluaisimme ja lyhyen esitteen tutustumisen jälkeen päädyimme toivomaan Turtle Reefiä ja rahtilaiva Lesleen M hylkyä. 


Seuraavana aamuna meidät noudettiin satamasta noin 400 metrin päästä sukelluskeskuksesta sovitusti klo. 8. Aamu alkoi allaskertauksella joka oli ilmainen mahdollisuus kun tulit tuntia ennen varsinaisen retken alkua paikalle. Valitsimme itsellemme sopivat varusteet (kaikki oli lähes uusia) mukavan kouluttajan avustuksella ja kertasimme juttuja altaassa. Erinomainen muistinvirkistys parin kuukauden tauon jäljiltä! Näin varsinaiselle retkelle lähteminen ei enää juuri jännittänyt. 
Vene jolla retkelle lähdettiin osoittautui myös lähes tuliteräksi ja henkilökunta hoiteli homman hienosti tarjoamalla matkalla vettä, banaania ja paikallistuntemusta. 
Ensimmäinen kohde sijaitsi 20 mailia etelään Rodney Baystä ja perillä pidetyssä briiffissä se osoittautui Turtle Reefiksi. Olimme aivan innoissamme, vaikka lopulta ei kilpikonnia nähtykkään, mutta riutta oli kuitenkin hieno ja monipuolinen. Ensimmäinen sukellus kesti 60 minuuttia ja kävimme syvimmillään 20,7 metrissä. Kuvat puhukoot puolestaan (GoPro kamera ei näytä värejä oikein valitettavasti).
Ensimmäisen sukelluksen jälkeen tarjoiltiin lounas joka oli hyvä, vaikka henkilökunta sitä itse vähän väheksyi. Tarjolla oli kanaa, spagettia, linssejä ja salaattia. Juteltavaa kaloista yms. havainnoista riitti. Meidän molempien sukellus oli sujunut hyvin ja olimme intoa piukassa.


Toiselle sukelluskohteelle lähdettiin takaisin kohti pohjoista. Lyhyen ajomatkan jälkeen meille pidettiin toinen briefing ja siinä paljastui että kohde on vuonna 1986 uponneen Lesleen M rahtilaivan hylky. Hylyn kerrottiin olevan varsin hyvin säilynyt ja varsin monipuolinen eliöstöltään. Olin innoissani, hylyt ovat jotenkin kiehtoneet aina vaikka ne ovatkin samalla hieman pelottavia. Tosin aikaisemmat hylkykokemukset rajoittuvat lähinnä snorkkelointiin puurunkojen raadoissa Pyhärannassa. Jännitys lisääntyi kun ohjaaja kertoi meidän suoriutuneen niin vakuuttavasti ensimmäisestä sukelluksesta, että voisimme sukeltaa halutessa hylyn sisään. Eipä asiaa sen enempää puitu vaan lähdettiin sukeltamaan laskeutumalla ensin hylyn keulakannelle josta sen jälkeen kyljen viereen pohjaan ja takakautta ympäri. Kun hylky oli kierretty nousimme kannelle ja sisään avoimeen lastiruumaan. Lastiruumaan perältä löytyi reikä ilmeisesti konehuoneeseen johon kouluttaja paineli ensimmäisenä ja viittoi sitten ensin Juulian ja sitten minut peräänsä. Tästä tilasta löytyi tikapuut jotka menivät pienehköstä luukusta seuraavan tilaan ja niin etenimme ylös laivan peräkannelle asti, joka vielä kierrettiin kokonaan sukeltaen kansirakenteiden sisäpuolella. 
Kokemus oli jännittävä! Jokapuolella oli elämää: korallia, kaloja, vesihämähäkkejä jne. Sain kuvattua tästä hylkyyn sisälle sukeltamisesta GoPro-videon jonka toivottavasti saan ainakin osittain julkaistua Instagramissa. Toinen sukellus kesti 55 minuuttia ja olimme syvimmillään 20,5 metrissä.


Kokonaisuudessaan upea sukelluskokemus! DiveSaintLucia veti hommasta täydet pisteet ja viimeisteli hyvän kokemuksen vielä lopuksi sillä, että keskuksella suihkun jälkeen kouluttaja kertoi yksityiskohtia syvyyksistä ja lämpötiloista, sekä näytti kirjasta tietoa ja kuvia kaloja yms. joita olimme nähneet. Kovanpuoleisesta 137 US dollarin hinnasta huolimatta suosittelemme lämpimästi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti