tiistai 26. toukokuuta 2015

Varustelua II

Samuli kirjoittaa: Kuten tuli Hydrovanea ja pelastusliivejä esitellessä luvattua, niin esittelen vielä muutaman matkan aikana tehdyn hankintamme. Tällä kertaa vuorossa ovat IridiumGo-satelliittihubi ja Walder-puomijarru.

Aloitetaan monimutkaisemmasta eli IridiumGo:sta. Hankimme tämän laitteen viime syksynä. Laite ilmestyi markkinoille elokuun loppupuolella ja tilasimme sen välittömästi kun se oli tilattavissa. Oikea nimitys laitteelle lienee satelliitti Wi-Fi hotspot, koska laitteella yksinään ei pysty tekemään juurikaan mitään, vaan sitä käytetään Wi-Fi verkon välityksellä älypuhelimen tai tabletin ilmaisten Iridiumin sovellusten kautta.


Laite itsessään on varsin kompakti. Kotelo on kumimainen ja vedenkestävä (IP65), sen mukana toimitetaan suojakuori, latauskaapeli (USB), verkkovirtalähde, akku ja 12V pistoke. Me tilasimme myös lisävarusteisiin kuuluvan ulkoisen antennin, koska laite oli tarkoitus asentaa kiinteästi sisälle veneeseen. Tilasimme laitteen OCENS:lta (www.ocens.com) ja teimme heidän kanssa samalla data- ja sääsopimuksen.



IridiumGO on todella helppokäyttöinen, kun antennin nostaa laite herää ja alkaa etsiä Iridium-satelliittejä, GPS sijaintia, sekä luo Wi-Fi verkon. Itse laitteessa on kolme nappia, niistä kaksi on valikon selausta varten, josta löytyy muutamia perustoimintoja kuten kielenvalinta jne.. Reunasta löytyy kolmas nappi SOS, joka on kätketty kumiläpän taakse. Sitä painamalla laite lähettää hätäviestin ennalta määrätyille kontakteille.

Varsinaisia toimintoja käytetään siis Iridium-sovellusten avulla. Sovelluksia on kaksi IridiumGO! ja Iridium Mail. Iridium GO! sovelluksella hallitaan asetuksia,  SOS-toimintoa, SMS-viestejä, puheluita, tracking-toimintoa, sekä Twitter-päivityksiä. Iridium Mail sovelluksesta taas löytyy sähköposti, sää, Facebook, Twitter, sekä webinselaustoiminnot.


Meillä on ollut kiinteä datasopimus OCENS:in kanssa ja olemme käyttäneet laitetta varsin ahkerasti. Laite oli mukanamme myös Atlantin ylityksellä s/y Leewayssä. Pääosin olemme käyttäneet SMS, tracking, e-mail ja sääpalvelua. Säätietoja pystyy lataamaan myös Iridiumin omasta sääpalvelusta, mutta olemme käyttäneet OCEN:sin Grib Explorer Plus palvelua joka on erillinen muutaman euron sovellus.

Grib Explorer Plus käyttää iPadin GPS-toimintoa ja näyttää myös sijainnin.

Olemme olleet laitteeseen erittäin tyytyväisiä. Se on vastannut satelliittikommunikaatio tarpeisiimme ja toiminut juuri niin kuin luvataan. Atlantilla s/y Leewayssä laite piti välillä viedä ulos jotta laitteen oma antenni sai yhteyden. Omassa veneessä lisäantennilla yhteysongelmia ei ole ollut. Iridiumin ennakkotietojen mukaan IridiumGO tulee olemaan yhteensopiva Iridiumin uuden Next satelliittiverkon kanssa, joka tulee mullistamaan datanopeudet ilmestyessään 2017. 
Ainoa mainittava miinuspuoli laitteessa on sen riippuvuus älypuhelimesta tai tabletista hätätilanteessa. Käytännössä pelastuslauttaan tulisi saada siis kumpikin laite mukaan jos haluaa soittaa hätäpuhelun. Pelkän laitteen avulla tosin onnistuu SOS-nappulaa painamalla sijaintitiedon sisältävän hätäviestin lähetys ennalta asetetuille yhteyshenkilöille.


Sitten Walder-puomijarruun jonka hankkimiseen olemme ollet myös tyytyväisiä. Kaikki preventteriviritysten kanssa pelanneet tunnistavat varmasti ongelmat keulasta vedettyjen köysipreventterien kanssa. Joissain tapauksessa ne eivät edes toimi tositilanteessa, joko köyden huonon kulman tai venyvyyden takia. Toimiessaan ne on hankalia ja vaarallisia virittää, sillä hyvin usein viritys vaatii kannelle menoa. Walder-puomijarru on helppo ja turvallinen ratkaisu jiippi-ongelmaan, joka on matkapurjehduksessa erittäin oleellinen asia hoitaa turvallisesti.

Meillä Walderille on asennettu oma puomihela ja köydet on kiinnitetty rustirautoihin.
Asennus on yksinkertainen, mutta vielä yksinkertaisempaa on käyttö. Istumalaatikon laidalle vedetyllä köydellä säädetään puomijarrun vastusta. Kokeilemalla löytyy sopiva säätö kuhunkin tilanteeseen. Liian kireä köysi voi aiheuttaa vaaratilanteen, sillä tosi kireänä puomi ei välttämättä lähde lainkaan jiippaamaan. Sopivalla kireydellä puomi liikkuu hitaasti ja rauhallisesti.


Ces't la Vie suosittelee. Lisätietoa ja videoita tositoimista löydät Youtubesta, tai uusimmasta kesäkuun YachtingWorld numerosta. Vastaamme myös mielellämme varusteluun yms. liityviin kysymyksiin ja kommentteihin.

4 kommenttia:

  1. Kysymys tuosta Iridimumista. Eli se toimii vain puhelimen tai tabletin kanssa?

    Mulla käyttötapaus olisi PC:ssä pyörivä email client, johon GRIBit tulee kerran vuorokaudessa. Ja sieltä tiedostot pitäisi saada pudotettua routing softaan (OpenCPN + weather routing plugin). Iridium esitteistäkin olen ymmärtänyt, että välissä pitäisi olla vielä puhelin, jolla emailit pitäisi ladata ja siirtää siitä sitten läppärille.

    Kimmo - Melian

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä ole tullut aikaisemmin asiaa tutkittua, mutta nyt googlailin ja vaikuttaa siltä että sekin onnistuisi.
      Tutkippa oheisesta linkistä lisää: http://www.globalmarinenet.com/documents/IridiumGO_mail&web_advancedportal.pdf
      Hyvältä kuulostaa sinun systeemi. Kesää kohti!

      terv. Samuli

      Poista
  2. Vaikka tämä ei olekaan meille ajankohtaista, niin on todella mielenkiintoista lukea, miten saattee maailmanpurjehduksillanne kaikki asiat toimimaan - olisi se sitten jätehuoltoa tai kommunikaatiota. Palaan näihin postauksiin vielä uudelleen, jos joskus suunnittelemme isompia retkiä... (Heikkoihin saaristotuuliin suunniteltu Kaminami ei kyllä välttämättä olisi siihen sopivin mahdollinen vene.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista!
      Teillä on hieno ja mielenkiintoinen vene, kun törmäillään saaristomerellä niin tulemme mielellämme katsomaan sitä tarkemmin :)
      Suuria suunnitelmia on hyvä olla ;)

      terv. Samuli

      Poista