lauantai 12. heinäkuuta 2014

Menoa ja meininkiä

Juuri jotain tällaista olin kaivannutkin. Vauhtia ja aurinkoa, lähes 4 metrisiä aaltoja ja kunnon purjehdusta. Sitä Visby-Rönne legimme tarjosi. Irrotimme köydet Visbyn satamasta perjantai aamulla klo 07.00 ja suuntasimme kohti Rönneä. Sääennusteet oli tutkittu ja tiesimme että tuuli tulisi yltymään päivällä yli 10m/s, ja yötä kohti taas rauhoittumaan hieman sinne seiskan-kasin tuntumaan. Kun tuulen suhteen kymppi meni rikki, myös lokimittarimme 2500 mailia meni rikki.
Skoolailimme siis shampanjat, jonka jälkeen ykkös reivi. Klo 17 jälkeen tuulimittari huiteli parhaimmillaan 13,5 m/s ja aallot olivat yltyneet mukavan kokoisiksi. 
Ylimääräiset tavarat sisään sitloorasta ja lifelinet kiinni. Oli hauska seurata, kun kerrostalomaiset aallot jahtasivat meitä. Muistelimme, että viime vuonna lähes sama legi (Saksasta Kalmariin), vietettiin samoissa jättiaalloissa. :) vauhti pysyi koko ajan hyvänä; 6-10 solmua. Aina aallon harjalla tottakai kymppi meni rikki. Vietimme yön kovassa kelissä, eikä tuuli heltänyt otettaan missään vaiheessa, vaikka sääennusteet niin lupailivatkin. Seurailimme reittijakojärjestelmän reunaa. Yön pikkutunneilla Ruotsin traffic control otti meihin yhteyttä VHF:llä. Kuuntelin hetken epäselvää mölötystä englanniksi ja totesin että taisi muuten kutsua meitä. Sanoi meidän koordinaatit, suunnan ja nopeuden. Kun sama toistui, vahvistui tieto siitä että meille jutellaan. Muutimme suuntaamme radikaalisti niin, että reittijakojärjestelmä jäi reilusti sivullemme. Suunnan muututtua Itämeri päätti sylkäistä saavillisia vettä sitlooraan ja kannelle.  Oikeastaan reittijakojärjestelmä ei edes ollut siinä kohtaa missä meihin otettiin veharilla yhteyttä, mutta eipä jääty odottelemaan tuleeko joku moikkaamaan meitä veneeseen, vaan muutimme kurssia vaikka se toi meille muutamia lisämaileja. Tuuli ei siis heltynyt missään vaiheessa, vaan samat lähes 4 metriset aallot jahtasivat meitä ihan Bornholmin edustalle saakka. Rantauduimme edelleen 10m/s tuulella tänään klo 16 Rönneen. Maileja kertyi 215 ja aikaa kului 33h. Keskinopeutemme oli siis reilu 6,5mailia tunnissa. Sade alkoi juuri, kun saimme köydet kiinni. Univajettakin on. Perus suihku ja ruokailu, jonka jälkeen rentoutuminen ja jalkapallopelin virittäminen läppäriin. 

Ainakin huominen on satamapäivä. Korkeapaineemme on muuttunut sateeksi. Kenelle tästä nyt voi reklamoida?! Onneksi ruoka ja seura on hyvää! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti