perjantai 29. toukokuuta 2015

Volvo Ocean Race Lissabon 2015

Saavuimme Lissaboniin juuri täydellisesti Volvo Ocean Race (VOR) -tapahtuman aikaan. Tämä oli osittain vahinko, mutta kun vielä Algarven alueella ollessamme hoksasimme ajankohdan, teimme toki kaikkemme että pääsemme käymään tässä tapahtumassa, jota olemme koko vuoden aktiivisesti seuranneet.

Tässä tiivistettynä mistä Volvo Ocean Racessa on kysymys. Volvo Ocean Race tunnettiin aiemmin nimellä Whitbread Around The World Race. VOR on joka kolmas vuosi järjestettävä purjehduskilpailu, jossa kierretään maapallo idän kautta. Pituutta kilpailulle tulee noin 45000 km ja maapallon kierron aikana käydään tänä vuonna 11 maassa. Tänä vuonna kisassa on mukana seitsemän venettä miehistöineen. Kisa käydään 65 jalkaisilla purjeveneillä. Tämän vuoden kisassa on uutta aiempiin kisoihin verrattuna se, että kisa purjehditaan ensimmäistä kertaa niin että jokaisen tiimin vene on samanlainen ja saman kokoinen. Hienoa on myös se, että ensimmäistä kertaa mukana on tiimi, jonka miehistö koostuu pelkästään naisista.


Kävimme tapahtuma-alueella kahtena eri päivänä. 


Ensimmäisenä päivänä kävimme tutustumassa Team Vestasin (yksi seitsemästä kisatiimistä) prototyyppiveneeseen. Veneen puolikas oli tuotu näytille niin, että sisään ja kannelle pääsi tutustumaan.


S otti torkut punkassa....


Ja minä halusin navigoida...


Team Vestas ajoi reefille viime syksynä Mauritiuksen lähellä ja joutui tuolloin keskeyttämään kisan. Henkilövahingoilta onneksi vältyttiin, mutta vene vaurioitui pahasti. Nyt kuitenkin monen vaiheen kautta vene oli saatu korjattua ja tiimi tekee comebackin 6.6 Lissabonin ratakisoissa ja jatkaa siitä vielä kisaa loppuun saakka, eli Göteborgiin. Hienoa että kaikkien dramaattisten tapahtumien jälkeen he pääsevät vielä palaamaan merelle.

Alueella oli paljon katseltavaa ja tutkittavaa. Kuten arvata saattaa, kokeilimme lähes kaikkea mitä nyt ylipäätään oli mahdollista kokeilla!


Kisan pääsponsori on Volvo, jonka autoja paikalla oli melkoinen määrä. Niitä olisi päässyt testaamaan, mutta meillä oli tämä "ei enää autonrattiin" päätös alla, joten keskityimme kaikkeen muuhun.


Olemme seuranneet VORia koko tapahtuman alusta saakka melko aktiivisesti. On oikeastaan aika naurattavaa kuinka nykyteknologia mahdollistaa tällaiset asiat. Meillä kummallakin on VOR appit puhelimessa, josta voi kätevästi seurata missä veneet liikkuvat, mikä niiden nopeus on, paljonko matkaa seuraavaan etappiin, vallitsevat tuulet, kuka on johdossa jne. Jokaisessa veneessä on miehistön lisäksi yksi mediahenkilö, joka huolehtii säännöllisestä raportoinnista purjehduksen aikana. Myös sosiaalinen media on ollut aktiivinen ja VORn päivityksiä on voinut helposti seurata mm. Instassa. Niinpä mekin tiesimme keskiviikko aamuna missä mikäkin vene menee. Me olimme ankkurissa Cascaisissa ja tiesimme veneiden reitin menevän ohitsemme. Niinpä seuraisimme VOR appia ja nousimme sängystä kannelle kuvaamaan kun veneet menivät kaukaa ohi. Osa veneistä oli mennyt jo pimeällä aamuyöllä. Kuvassa naisten Team SCA.


Seuraavan päivän kaikki veneet olivat siis saapuneet Lissaboniin ja niitä pääsi ihailemaan sekä merellä...


Että maalla.


Kaikki veneet nostetaan siis stopover paikoissa ylös, pestään, vahataan, puunataan ja putsataan. Mastot ja puomit pois ja tehdään muut huollot.


Myös purjeet käydään läpi ja tehdään tarvittavat korjaukset.
Meidän suosikkijoukkueemme on yllätys yllätys ollut naisten joukkue Team SCA.


Naisten joukkue VORssa on hieno ja tärkeä asia lajin kannalta! Vaikka kisatessa fyysisyys on tärkeää ja miehillä on tässä etulyöntiasema, on hienoa että nyt mukana on myös naistentiimi! Vaikka SCA ei ole pärjännyt pidemmillä legeillä, he ovat kuitenkin pärjänneet ratakisoissa. Ja tärkeintä on, että naistenjoukkue on ylipäätään mukana tässä extreemissä kisassa! Myös se, että ensimmäistä kertaa kautta aikojen VORssa kisataan samanlaisilla veneillä tuo uudenlaisen tasavertaisen aseman kaikille. Enää sponsorien rahoitus ei pääse niin suureen rooliin. 


Lopuksi vielä vähän huumoria: me voitimme vuoden 2014-2015 VOR:n, turha kisata enää =D


Ps. Hienosti osasivat photoshopata meidät SCAn veneeseen;) 

Lissabonin stopover tarjosi siis meille ihmeteltäväksi paljon hauskoja ja mielenkiintoisia juttuja! 

2 kommenttia:

  1. Mahtavaa! Te pääsitte paikan päälle. Minäkin seuraan tiiviisti kisaa ja erityisesti Team SCAta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, oli hauska päästä paikanpäälle. Team SCA taitaa olla aika monen suosikki tänä vuonna =) toivotaan että jatkossakin on mukana naistiimi/tiimejä. Ehkä joskus vielä suomalaisiakin, who knows :)

      Poista