maanantai 18. toukokuuta 2015

Pidä Saaristo Siistinä ja ympäristöasiat Suomen ulkopuolella



Pidä Saaristo Siistinä ry on vuodesta 1969 toiminut voittoa tavoittelematon valtakunnallinen ympäristöjärjestö, jonka tavoitteena on puhtaammat ja viihtyisämmät vesiympäristöt. Yhdistys toimii sekä saaristo- että rannikkoalueilla ja järvi-Suomessa. Se on kotimainen järjestö, jonka jäseniä mekin olemme. Lähes kaikissa Pidä Saaristo Siistinä ry:n ylläpitämissä satamissa on käymälä. Lisäksi monissa on manuaalinen imutyhjennysasema sekä ongelmajätteiden ja pilssiveden vastaanotto, grillikatos, tulipaikka ja sauna.

Suomessa wc-jätteen päästäminen vesistöihin kiellettiin vuonna 2005. Nykyään kaikissa veneissä joissa on vesi-wc, tulee olla myös septitankki ja imutyhjennysjärjestelmä. Veneissä wc- jätteet tulee siis ensin varastoida septitankkiin josta ne tyhjennetään imutyhjennyslaitteen avulla imutyhjennysasemalle. 

Helsingholmin imutyhjennysasema
Sekä yllä oleva että tämä kuva on otettu 2013 kesän venereissultamme
Imutyhjennysasemilta jäte menee vedenpuhdistamoihin eikä luonnon vesistöihin rehevöittämään niitä. Rehevöityminen kun on Itämeren suurimpia ongelmia.

Vuonna 2011 kävimme vanhalla veneellämme s/y Seikkailulla Virossa ja vuonna 2012 Ruotsin saaristossa. Ei tarvitse kauas Suomesta mennä kun huomaa, että käymälävedet päästetään veneistä suoraan mereen (korjatkaa jos tilanne on parantunut?!). Olimme ihmeissämme kun imutyhjennystä ei meinannut löytyä mistään ja kun vihdoin yhden löysimme Tukholman vierasvenesatamasta, se oli epäkunnossa. Vaikutti muuten olleen jo tovin. Aika karmeaa, eikö. Toivon suuresti että tilanteeseen on tullut muutosta muutamassa vuodessa! Olisi mukava kuulla jos jollain on päivittynyttä tietoa asiasta?

Sain jo tämän reissun alkuvaiheessa, eli viime kesänä blogipostauspyynnön siitä miten Itämeren ulkopuolella ympäristöasiat toimivat. Ennen tähän pyyntöön tarttumista, halusin ensin havainnoida asiaa, siis että miten täällä reissun päällä hommat toimii. Nyt kun olemme Portugalissa, enkä enää usko että tämän reissun aikana tutustumme uusiin maihin, ajattelin kirjoittaa tästä tärkeästä asiasta ja vihdoin vastata myös postauspyyntöön. 

Ikäväkseni joudun toteamaan, että näiden asioiden havainnointi on ollut aika kurjaa. Reissumme aikana imutyhjennykset jotka olemme nähneet voi laskea yhdellä kädellä, joka tarkoittaa sitä että kaikki veneiden wc-jätteet päästetään suoraan mereen. Harvassa veneessä on edes septitankkia. 

Todella harvassa paikassa on edes jätteiden kierrätystä. Pulloissa ei ole pantteja, kaikki materiaalista riippumatta laitetaan samaan roskikseen mikä on aika käsittämätöntä! Elämme kuitenkin vuotta 2015 eikä ole kysymys siitä etteikö tietoa asioista olisi käsien ulottuvilla. 

Kierrätysroskikset pistävät oikein silmään kun sellaiset eteen sen harvan kerran osuvat. Kuva on Vilamouran satamasta Portugalin etelärannikolta
Atlantin ylityksellä ja muilla pidemmillä yrityksillä olemme olleet todella tarkkoja mitä mereen heitetään. Eihän ne roskat siellä veneessä hyvältä haise varsinkaan pidemmillä ylityksillä, mutta sitä pitää miettiä jo ennen kuin lähtee merelle ja pohtia jokin järkevä ratkaisu roskille ylityksen ajaksi. Meri ei ole se paikka mihin ne kuuluvat! Atlantin ylityksellä laitoimme kaikista haisevimpia roskia tyhjiin 8 litran vesipulloihin/kanistereihin. Vesikanisterit tietysti tyhjenivät sitä mukaan kun pullovettä juotiin ja täyttyivät sitten roskista. Tämä oli kätevä systeemi sillä korkki on 8 litran kanisterissa isompi kuin normipulloissa joten roskat sai helposti sisään, lisäksi roskien haju pysyi kanisterin sisällä. Ne saa myös roikkumaan vaikka veneen perään jos tila on ongelma. Moni varmasti tietää mikä löyhkäys siitä tulee kun sen iki-ihanan auringossa mukavasti muhineen mustan jätesäkin avaa.. Tältä siis vältyttiin pitkälti, vaikka jotain roskia jätesäkkeihinkin ylityksellä laitettiin.

Vaikka sitä merta tuntuu olevan loputtomiin ympärillä, niin maailman merien roskaantuminen on yksi laajimmin levinneistä ympäristöön vaikuttavista ongelmista. Roskaantuminen vaarantaa niin rannikkoalueilla kuin aavallakin merellä merten ekosysteemejä ja eliöyhteisöjä jotka ovat herkkiä.

Kuva on aika tarkalleen keskeltä Atlantin Valtamerta, kun ylityksellä pulahdimme uimaan sopivan tyynen sään osuttua kohdalle. Ihailen veden puhtautta ja syvän sinistä väriä.
Muoviroskaa löytyy muuten Itämeren rannoilta eniten muihin roskalajeihin verrattuna. Olemme hämmästyneinä katselleet myös täällä Atlantin puolella kuinka paljon vedessä kelluu roskaa. Mitä milloinkin: muovipusseja, styroksia, muovi- ja lasipulloja, puuta. Eniten ihmettelimme Lissabon Madeira legillämme vastaantullutta sängynpatjaa sekä nukkea jota tietysti aluksi vähän pelästyykin. Joku kertoi myös nähneensä kolmipyörän. Paljon pientä roskaa jota huuhtoutuu veteen mm. rannoilta. 

Moni on varmasti tietoinen Tyynenmeren jätepyörteestä, jota kutsutaan myös maailman suurimmaksi kaatopaikaksi. Hurjaa. Se sijaitsee keskellä pohjoista Tyyntämerta ja sinne kerääntyy jätteitä mantereiden rannikoilta. Merivirrat kuljettavat pyörteisiin roskia myös kauempaa maailman meriltä ja rannikolta. Samantapainen jätepyörre löytyy myös Atlantilta. Muovi ja muu jäte tuhoaa merenpohjan elämää sekä tappaa  eläimiä.

Kaikki voimme omalla tavallamme vaikuttaa siihen millaisessa ympäristössä haluamme elää ja millaisissa vesissä veneillä. Pidä Saaristo Siistinä ry on hyvää ajatusta tukeva ja toimintaa järjestävä järjestö, ja yksi muoto siihen vaikuttamiseen. 

10 kommenttia:

  1. Tämä on tosiaan tärkeä asia. Oli mielenkiintoista lukea että teillä oli noinkin toimiva ratkaisu jätehuollolle valtameren ylityksellä. Meillä roskat ovat olleet pusseissa ja pusseja kootaan jätesäkkiin, joka sijoitetaan veneen suljettuun "peräkonttiin" ja sillä on pärjätty hyvin näillä pikkureissuilla. Lasi-, metalli- ja pahviroskat kerään erilliseen koriin kierrätykseen. Lasi- ja metallipurkit tietysti tiskataan, niin eivät edes haise.

    Kaiken kaikkiaan asiaa helpottaa paljon se, ettei ota turhaa roskaksi muuttuvaa materiaalia mukaan, eli "kuorii" ylimääräiset pahvipakkaukset pois jne.

    Toi uimakuva on kyllä upea! On aika helppo samaistua tuohon fiilikseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Suurimmat hajut saa tosiaan pois kun virauttaa purkit ensin. Täällä olemme kuorineet kaikki pahvit pois jo siksikin, ettei torakoita tule :) uinti keskellä Valtamerta oli kyllä huikea kokemus, tosin vähän jännittäväkin :)

      Poista
  2. Tämä onkin tärkeä asia! Ruotsissa laki on muuttunut 1.4.2015, joten nykyään kaikilla veneillä täytyy olla septitankki. He ovat siis jopa 10 vuotta jäljessä kehityksessä verrattuna Suomeen. Viime vuonna ei löytynyt vielä tyhjennyspaikkoja ainakaan Höga kustenilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervehdys Sara! Kiva kuulla että Ruotsissakin on edistetty asiassa. Hämmästyttävän myöhään, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. :)

      Poista
  3. Tuo on todella surullista. Onneksi Eestin uusiin satamiin on laitettu jo imutyhjennyspaikkoja, siellä asia otetaan jo vakavammin. Mutta esim. Thaimaassa, kun kävimme snorklaamassa, meni kaikki suoraan mereen. Olivat sentään laittaneet kiellon, että wc paperia ei sinne laiteta, vaan roskiin. Uimakuva oli minustakin ihan paras! Miten kauniin värinen vesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa kuulla että Eestissäkin on edistytty asiassa! Täällä muutamissa satamissa kysellään onko septitankkia ja pyydetään käyttämään sitä, mutta on paljon satamia, joissa ihmiset asuvat veneissään, siis kokoaikaisesti, joten on aika selvää mihin jätteet menevät jos vene ei edes liikahda satamasta vuoteen/vuosiin. Muistan kun ensimmäisen kerran meillä oli septi täynnä eikä imutyhjennystä ollut missään, tuntui kuin olosi tehnyt rikoksen kun joutui päästämään septin mereen :(

      Poista
  4. Hyvä postaus tärkeästä asiasta. Valitettavasti ympäristöasiat eivät ole aivan kunnossa Suomessakaan, myöskään Pidä Saaristo Siistinä ry:n osalta. Yhdistys nimittäin syrjii ikävästi meitä pohjoisen veneilijöitä.
    Ryhdyin kirjoittamaan kommenttia, mutta teksti venähti vähän pitkäksi. Niinpä päädyin laittamaan sen postaukseksi oman blogiin: http://www.mamarosa.fi/blog/?p=1561

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa että asia herättää keskustelua! Siirryin kommentoimaan blogiinne :)

      Poista
  5. Tärkeästä ja hyvin surullisestakin asiasta kirjoitat. Muutama vuosi sitten olimme mm. Santorinilla ja Firan satamassa oli kaunis suuri jahti, joka päästi kaikki jätteet suoraan turkoosiin, kirkkaaseen rantaveteen - siinä sitten lilluivat jätökset ja vessapaperit. Meillä on tuttava töissä eräässä suomalaisessa suuressa laivayhtiössä ja tiedämme, että heidän jäteasiat ovat kyllä kunnossa, mutta muut mm. vierailevat risteilyalukset päästävät kaikki jätevetensä Suomenlahden ns. kansainväliselle vesialueella. - Tätä välinpitämättömyyttä luonnosta ei vain pysty ymmärtämään. :(

    Ihana tuo uimakuva, josta välittyy onnellisuus. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, on aika käsittämätöntä, eletään vuotta 2015! Huviveneet edustavat aika murto-osaa tuosta jätteiden aiheuttajasta, mutta pienistä jutuistahan se lähtee!

      Poista